piątek, 26 lutego 2016

Sos z szynką i winem do pizzy

Chciałam wypróbować czegoś nowego, i wertując książkę z przepisami Thermomixa odnalazłam poniższy przepis na sos. Sos w smaku jest faktycznie inny, bardziej delikatny. Proponuje pominąć szczypiorek, albo dodać go posiekanego na sam koniec. Sos można oczywiście przygotować bez Thermomixa, może zajmie to więcej czasu ale zawsze warto spróbować czegoś nowego. Aaa zapomniała bym sosu wychodzi dość sporo, więc można zmniejszyć składniki o połowę mi starczył na 3 pizze i jeszcze trochę zostało.


Składniki 


100 g szynki
100 ml białego wina
1 mała puszka pomidorów (można dodać 3/4 i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego wówczs sos wyjdzie ostrzejszy)
100 ml gęstej śmietany
70 g cebuli
50 ml oleju
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
20 g mąki ziemniaczanej

Do blendera włożyć cebulę i szynkę i rozdrobnić. W garnuszku dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać żeby nie porobiły się grudki z mąki. Gotujemy ok 20 min dość często mieszając. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Gotowym sosem smarujemy spody od pizzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz